Workshop met concert

Componeren met bouwstenen


Wat?
Een workshop waarin de leerlingen zelf met de bouwstenen van de werken uit het concert een compositie maken en uitvoeren. Van de composities wordt een geluidsopname gemaakt die op onze website wordt geplaatst. Na de workshop bezoeken de leerlingen het concert.

Wanneer?

Een overzicht van de data en bijbehorende programma’s staat hieronder.

17 december 2020: een extra workshop bij het concert van Rising Star Jess Gillam

Hoe laat?
Workshop: van 14:00 – 18:00 uur. Wij vragen u 10 minuten voor aanvang aanwezig te zijn.
Concert: 20:15 – ca. 22:15 uur (afhankelijk van het programma).

Pauze?
Tijdens de workshop houden we een half uur pauze.
Tussen de workshop en het concert heeft u gelegenheid om buiten Het Concertgebouw met de leerlingen te dineren.

Waar?
Koorzaal en de Grote of Kleine Zaal, afhankelijk van waar het concert plaatsvindt.

Wie?
Een van onze workshopleiders. Bij de concerten met het Koninklijk Concertgebouworkest of het Nederlands Philharmonisch Orkest werkt onze workshopleider samen met een musicus van het betreffende orkest.

Voorbereiding?
Er is geen voorbereiding nodig.

Kosten
€20,- per deelnemer (leerling of begeleider/docent), inclusief concertkaarten.

Hoeveel leerlingen en begeleiders?
Maximaal 30 en minimaal 20 leerlingen. Per 15 leerlingen 1 begeleider.

Dit project is speciaal ontwikkeld om leerlingen van de bovenbouw inzicht te geven in hoe een muziekstuk is opgebouwd en te laten ervaren hoe je met de bouwstenen uit zo’n muziekstuk zelf een compositie kunt maken. Door deze verdieping zullen de leerlingen het bijwonen van het concert heel anders ervaren.

Tijdens de workshop maken de leerlingen kennis met de werken van het concert waar zij naartoe gaan. Zij gaan aan de slag met bouwstenen uit (een van) die werken om zelf composities te maken. Gedurende de middag maken de leerlingen meerdere composities, die zij aan elkaar voorspelen. Uiteindelijk worden alle verschillende composities (delen) tot een stuk (werk) samengevoegd, waarvan een geluidsopname wordt gemaakt.
De workshop wordt afgesloten met een kringgesprek, hierin wordt de middag geëvalueerd en worden de leerlingen in praktische zin voorbereid op het concertbezoek.

Deze workshop is geschikt voor zowel muziekleerlingen, als CKV-leerlingen. Het is geen voorwaarde dat leerlingen (of begeleiders) een instrument bespelen. We hebben een uitgebreid instrumentarium, waaronder marimba, vibrafoon, elektrische gitaar en diverse slagwerkinstrumenten. En de vleugel waar vele pianisten tijdens concerten op gespeeld hebben.
Leerlingen die wel zelf een instrument bespelen moedigen wij aan dit mee te brengen, dit heeft echt een grote meerwaarde.

Tijdens de pauze tussen de workshop en het concert, kunnen de instrumenten van de leerlingen veilig in Het Concertgebouw blijven. En zijn de leerlingen vrij om ergens te gaan eten. Tot slot gaan we gezamenlijk naar het concert.

Bekijk de speciaal geselecteerde concerten voor Workshop met concert:

Overzicht concerten

---

Het Concertgebouw houdt de ontwikkelingen rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten. We zullen ons uiterste best doen om dit project in de oorspronkelijke vorm te laten plaatsvinden. Indien het nodig is het project in een later stadium aan te passen aan de dan geldende maatregelen, zullen wij hierover tijdig informatie sturen.