Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u de antwoorden op de meest voorkomende vragen voor zowel Primair- als Voortgezet Onderwijs.


Aantal begeleiders

 • Kan ik zelf bepalen met hoeveel begeleiders ik wil komen?

  Nee dat kan niet. Wij hebben voor ieder project vastgesteld hoeveel begeleiders er mee kunnen komen. We hebben dit gedaan om er voor te zorgen dat er voldoende volwassenen zijn om de leerlingen goed te begeleiden, maar niet teveel volwassenen zodat de leerlingen centraal blijven staan. Voor het Primair Onderwijs geldt, groep 1-2: 1 volwassene per 5 leerlingen, groep 3-4:1 volwassene per 7 leerlingen en voor groep 5-6 en 7-8: 1 volwassene per 10 leerlingen. Voor het Voortgezet Onderwijs geldt Voor Workshop met Lunchconcert, 1 volwassene per 10 leerlingen en voor Workshop met concert en On stage and backstage 1 volwassene per 15 leerlingen, in alle gevallen met een minimum van 2 volwassenen. Als u met meer begeleiders wilt komen kijk dan bij de vraag hieronder.

 • We willen graag met meer begeleiders komen dan staat voorgeschreven, mag dat?

  Ja dat kan. Voor het Primair Onderwijs, zijn er twee mogelijkheden:
  1. Er zijn extra begeleiders nodig in verband met bijzonder onderwijs of een leerling heeft een op een begeleiding nodig. In dit geval kan het bij de inschrijving ingevuld worden onder het kopje ‘extra begeleiders tbv SBO’. Deze begeleiders worden in de zaal bij de leerlingen geplaatst.
  2. Er komen extra begeleiders mee in verband met het (openbaar)vervoer, in dit geval kan het bij de inschrijving ingevuld worden onder het kopje ‘extra begeleiders tbv vervoer’. Deze begeleiders worden in de zaal op het balkon geplaatst.
  Voor het Voortgezet Onderwijs, kan in het opmerkingenveld een aanvraag gedaan worden met motivatie. De afdeling Educatie neemt dan contact op.

 • Er zijn extra ouders die mee willen naar Het Concertgebouw, kan dat?

  Nee dat kan niet. De enige uitzondering zijn de Primair Onderwijs projecten in de Grote Zaal. Daar is de mogelijkheid voor (groot)ouders en verzorgers om het project bij te wonen op het tijdstip dat de school komt. De school ontvangt een paar weken voor de projectdatum een mail die naar de ouders en verzorgers doorgestuurd kan worden. Hierin staat de uitleg hoe de ouders, verzorgers op de website van Het Concertgebouw zelf kaarten kunnen kopen, deze kaarten kosten €4,- en geven geen recht op gratis Openbaar Vervoer.

 • De projecten zijn ingedeeld naar groep of klas, kan ik daar van afwijken?

  Nee dat kan niet. De projecten zijn speciaal ontwikkeld om aan te sluiten bij het niveau en de belevingswereld van de leerlingen van die leeftijd. Als u wilt overleggen hoe u de groepen of klassen het beste kunt indelen, neem dan contact op met onze afdeling, wij zullen u daar graag bij adviseren.

Wijzigen of annuleren en betalen

 • Ik weet het precieze aantal leerlingen nog niet, kan ik wel inschrijven?

  Ja, dat kan. Als er nog voldoende plaatsen beschikbaar zijn kan tot ongeveer 2 weken voor de projectdatum het aantal leerlingen verhoogd worden. De inschrijving kan gedaan worden met het aantal leerlingen dat verwacht wordt en niet met het aantal dat in de klas zit op het moment van inschrijven. Tot 90 dagen (3 maanden) voor de projectdatum kan er kosteloos vermindert of geannuleerd worden. Maak een notitie wanneer deze datum verloopt, zodat de definitieve aantallen op tijd doorgegeven worden en er geen onnodige kosten zijn.

 • Ik heb minder leerlingen dan waarvoor ik heb ingeschreven, mag ik die kaarten zelf aan een ouder of leerkracht geven?

  Nee, dat mag niet. Uitgangspunt bij het bepalen van het aantal begeleiders, is de verhouding leerlingen ten opzichte van volwassenen. Voldoende volwassenen om de leerlingen goed te kunnen begeleiden, zonder dat de volwassenen de overhand krijgen. Alleen voor het Primair Onderwijs geldt dat het in sommige gevallen mogelijk is de kaarten om te ruilen voor kaarten op het balkon. Neem hiervoor uiterlijk een week voor de projectdatum contact op met onze afdeling. 

 • Ik wil bij nader inzien op een andere dag of tijdstip komen, hoe kan ik mijn inschrijving verplaatsen?

  Dit kan op voorwaarde dat de termijn van kosteloos annuleren nog niet verstreken is (90 dagen, 3 maanden). Op de website is te zien hoeveel plaatsen er per datum en tijdstip beschikbaar zijn. Als er op de andere datum nog voldoende plaatsen zijn (inclusief begeleiders) dan kan daar ingeschreven worden. Daarna kan de oorspronkelijke inschrijving geannuleerd worden, door alle aantallen op nul te zetten.

 • Ik wil annuleren of verminderen, kan dat?

  Tot 90 dagen (3 maanden) voor de projectdatum is het mogelijk om kosteloos de hele inschrijving te annuleren of enkele plaatsen te annuleren, door de aantallen te verminderen. Na die termijn is er bij annulering of vermindering een betalingsverplichting voor de oorspronkelijke inschrijving.

 • Wanneer moeten de deelnamekosten worden betaald?

  Ongeveer een week na de projectdatum wordt de factuur per mail naar de school gestuurd, met een betalingstermijn van 30 dagen. Voor Voortgezet Onderwijs geldt dat dan ook de weborder voor de Cultuurkaart klaargezet wordt op voorwaarde dat alle gegevens zijn ingevuld.

 • Kan ik betalen met mijn budget van vorig jaar?

   Ja, dat is in sommige gevallen mogelijk. U kunt in het opmerkingenveld van de inschrijving een aanvraag doen. De financiële afdeling zal dan contact opnemen.

Bereikbaarheid en vervoer

 • Hoe kunnen we Het Concertgebouw bereiken?

  Uitgebreide informatie over de bereikbaarheid staat hier.

 • Is er bij deelname aan jullie projecten een speciale vervoersregeling?

  Het is mogelijk om op vertoon van de toegangskaarten gratis te reizen met tram, bus of metro van GVB. Bij de inschrijving kunnen de toegangskaarten aangevraagd worden en eventueel metrokaarten als er daadwerkelijk met de metro gereisd wordt. Voor de parkeergarage op het Museumplein zijn uitrijkaarten beschikbaar, die 17,5% korting geven. Vraag hiernaar bij aankomst in Het Concertgebouw. Voor de Amsterdamse scholen van het Primair Onderwijs is het mogelijk gebruik te maken van de Cultuurbus. Dit moet de school zelf regelen, de voorwaarden en hoe het werkt staat op de website van de Cultuurbus.

 • Wij huren een bus, kunnen we Het Concertgebouw goed bereiken?

  Het Concertgebouw heeft een ontheffing op het touringcarbeleid van het Museumplein van de Gemeente Amsterdam. Hierdoor kan de touringcar voor de Hoofdentree aan het Concertgebouwplein 2 stoppen om uit en in te stappen. De touringcar mag hier niet parkeren. Het is verstandig om bij het instappen bij de school dit nog even onder aandacht van de chauffeur te brengen.

 • Kunnen we gebruik maken van de Museumbus als we naar Het Concertgebouw komen?

  Nee, helaas is dit een voorziening van de Gemeente Amsterdam die alleen geldig is voor de musea.

 • Het Rijksmuseum haalt de scholen overal in Nederland op, waarom doet Het Concertgebouw dat niet?

  Het Concertgebouw ontvangt weinig subsidie, hierdoor zijn wij afhankelijk van fondsen en sponsoren. Tot nu toe is het, ondanks grote inzet, niet gelukt om een fonds of sponsor te vinden die de kosten van vervoer op zich wil nemen.

 • Het Concertgebouw is voor ons te ver weg, kunnen jullie naar ons toe komen?

  Helaas is dit niet mogelijk. Het is zowel praktisch als financieel niet te realiseren om met onze projecten naar de scholen te komen. Bovendien is het bezoek aan Het Concertgebouw om samen met andere scholen muziek te maken, juist een belangrijk onderdeel van het project. Voor het Primair Onderwijs geldt dat het lesmateriaal bij de projecten op onze website staat en iedereen daar gebruik van kan maken. Amsterdamse basisscholen (behalve Amsterdam-Noord) kunnen wel gebruik maken van coaching of ondersteuning door onze muziekcoaches, alle informatie staat op de pagina van Coaching op school.

Corona

 • Kan ik veilig Het Concertgebouw bezoeken?

  We hebben het gebouw en de zalen zo ingericht dat we aan alle door de overheid voorgeschreven maatregelen voldoen. We houden de ontwikkelingen rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten en indien nodig wordt het aangepast naar de dan geldende maatregelen.

 • Hoe wordt Het Concertgebouw schoongemaakt?

  Naast de reguliere schoonmaak van het hele gebouw zorgt Het Concertgebouw voorafgaand aan uw bezoek voor intensieve schoonmaak van contactoppervlakken, zoals deurknoppen, trapleuningen en liftknoppen. Na afloop van elk concert worden de armleuningen van alle stoelen gereinigd met desinfecterende schoonmaakmiddelen.

 • Is het dragen van een mondkapje verplicht in Het Concertgebouw?

  Nee, het is niet verplicht om een mondkapje te dragen bij een bezoek aan Het Concertgebouw.

 • Ik wil nu inschrijven, maar weet niet hoe de situatie is als we komen. Hoe gaan jullie daarmee om?

  Het is verstandig om nu wel in te schrijven, waardoor de plaatsen zeker zijn. Als in een later stadium blijkt dat er aanpassingen nodig zijn zullen we daar tijdig informatie over sturen en samen met de school naar een goede oplossing zoeken.

 • Ik heb ingeschreven, maar krijg geen toestemming van de schoolleiding. Wat moet ik doen?

  Als een project door de maatregelen van de overheid geannuleerd wordt, zullen wij geen kosten in rekening brengen. Als een project vanuit de overheidsmaatregelen zou kunnen doorgaan, maar de schoolleiding wil het toch niet, zullen wij per geval beoordelen hoe dit opgelost kan worden en of er kosten in rekening gebracht moeten worden. Wij doen dit in overleg met de school, maar het is sterk afhankelijk van de termijn waarop geannuleerd wordt. Als dat op een heel laat moment is, heeft dit  invloed op het project en op de logistiek rondom het project, wat voor ons kosten met zich meebrengt.

 • Heb ik garantie dat het project net zo zal zijn als waar ik voor heb ingeschreven?

  We doen ons uiterste best om de projecten in de oorspronkelijke vorm te laten plaatsvinden, maar kunnen helaas geen garantie geven. Als het nodig is het project in een later stadium aan te passen aan de dan geldende maatregelen, zullen wij hierover tijdig informatie sturen.

 • Hoe gaan jullie om met gezondheidsklachten?

  Wij verzoeken iedereen dringend om zich aan de maatregelen bij gezondheidsklachten volgens de RIVM-richtlijnen te houden. Wij gaan er vanuit dat de school dit zelf bij de leerlingen en begeleiders heeft gecheckt.

 • Wat zijn de maatregelen wat betreft ventilatie in Het Concertgebouw?

  Het Concertgebouw heeft een luchtverversingssysteem dat voortdurend frisse lucht van buiten naar binnen voert en de lucht uit de zalen afvoert naar buiten. Dit zorgt ervoor dat binnen Het Concertgebouw geen recirculatie van de lucht plaatsvindt. Er wordt dus geen 'gebruikte' lucht opnieuw de zaal of het gebouw ingeblazen. De luchtverversing vindt bovendien op maximale snelheid plaats. Met deze maatregelen - genomen in overleg met onze technisch adviseur - doen wij het maximale om te voorkomen dat het virus zich via de luchtbehandeling zou kunnen verspreiden.