On stage and backstage

Een kijkje achter de schermen van gebouw en orkest


Wat?
Muzikale inleiding, gevolgd door een deel van een repetitie van het Concertgebouworkest en tot slot een rondleiding door het gebouw.

Wie?
Het Concertgebouworkest
Peter Biloen, dirigent
Jeppe Moulijn, dirigent

Wanneer?
Een overzicht van de data staat hieronder. Tijdens de repetitie spelen de musici een deel van het programma.

Hoe laat?
Het programma begint om 9.30 of 11.30 uur en duurt ongeveer 2,5 uur.

Waar?
De muzikale inleiding vindt plaats in de Dirigentenfoyer en de repetitie in de Grote Zaal.

Kosten?
€ 7,- per leerling of begeleider.

Hoeveel leerlingen en begeleiders?
Minimaal 20 en maximaal 45 leerlingen, in verband met de rondleiding 1 begeleider per 15 leerlingen.

Gratis openbaar vervoer?
Als u met het openbaar vervoer van het GVB reist, kiest u kaarten waar (GVB) bij staat. Als u met de metro reist, stuur dan een aanvraag naar educatie@concertgebouw.nl

Bij On stage and backstage krijgen de leerlingen een kijkje achter de schermen. Tijdens de inleiding maken ze kennis met een orkestlid en leren over het functioneren van het orkest. Hoe is het om beroepsmusicus te zijn en op dit niveau te werken? Hoe lang duurt het om een nieuw programma in te studeren? Wat doet een dirigent? Welke instrumenten worden in een symfonieorkest bespeeld? En er is veel ruimte voor de vragen van de leerlingen zelf.

Het bijwonen van de besloten repetitie is alleen mogelijk door de samenwerking met het Concertgebouworkest. Normaal gesproken wordt niemand toegelaten tijdens de repetitie in de Grote Zaal. De musici werken in uiterste concentratie en mogen daarbij niet gestoord worden. Wij mogen via het podium de repetitie in sluipen en achter de musici plaatsnemen. Het is uniek om het orkest op deze manier aan het werk te zien.

Tijdens de rondleiding krijgen de leerlingen niet alleen een kijkje achter de schermen, zij leren ook over het de geschiedenis van Het Concertgebouw en welke faciliteiten er nodig zijn om een concert te laten plaatsvinden.

Bekijk hier het overzicht van de programma’s per datum. Tijdens de repetitie wordt een deel van het door u gekozen programma gerepeteerd.

Overzicht programma's

Documentaire

Bekijk voor uw bezoek samen met uw leerlingen onderstaande documentaire, zodat de nieuwsgierigheid al gewekt is.

 © Mals Media - Anna Jordans en Florian Koch

Extra

Het programma De Kennis van Nu heeft een speciale aflevering gemaakt over akoestiek (onder andere die van Het Concertgebouw) en over dirigeren (uitzending deels opgenomen in Het Concertgebouw).
Bekijk de afleveringen via onderstaande links: