On stage and backstage

Op de zolder van Het Concertgebouw rondlopen? De dirigent aan het werk zien met het Koninklijk Concertgebouworkest? Bij On stage and backstage kan het!


Uitvoerenden
Koninklijk Concertgebouworkest
Peter Biloen en Marko Kassenaar, inleiders

Voorbereiding in de klas
Bekijken van een documentaire over Het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest.

Locatie
Dirigentenfoyer en Grote Zaal en rondleiding door Het Concertgebouw

Kijkje achter de schermen

Tijdens het project On stage and backstage nemen de leerlingen een kijkje achter de schermen van Het Koninklijk Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest. Dit begint al in het eigen klaslokaal met het bekijken van een documentaire over gebouw en orkest. Deze documentaire is ontwikkeld in samenwerking met de AVRO. Op deze manier maken de leerlingen kennis met het wereldberoemde gebouw én orkest. De documentaire is te bekijken via de pagina met lesmateriaal.

Kunstlicht Next
De uitzending van Kunstlicht Next ‘Kunst en de romantiek’ sluit tevens naadloos aan bij On stage and backstage. Deze documentaire gaat in op de geschiedenis van Het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest. U kunt deze aflevering bekijken via Uitzending gemist. Gaat u daarvoor naar www.schooltv.nl/docent. Via de zoekbalk komt u bij de juiste aflevering.
Het programma De kennis van nu heeft een speciale aflevering gemaakt over akoestiek, onder andere die van Het Concertgebouw. Bekijk de uitzending hier. Ook is er van dit programma een uitzending gemaakt over de wetenschap van dirigeren. Deze uitzending is deels opgenomen in Het Concertgebouw en is hier te bekijken.

Inleiding, repetitie en rondleiding

De leerlingen krijgen eerst in de Dirigentenfoyer achtergrondinformatie over de werken die worden gespeeld. Hierna wonen de leerlingen in de Grote Zaal een deel van een repetitie bij van het Koninklijk Concertgebouworkest. Het project wordt afgesloten met een rondleiding door onder andere de `catacomben’ van Het Concertgebouw, waarbij wordt verteld over de intrigerende geschiedenis van het gebouw.

Extra

Voor een extra kijkje achter de schermen kunt u met uw leerlingen een aantal afleveringen van Bloed, zweet en snaren  bekijken, of de vervolgserie Bloed, zweet en concerten.


Lessen in de klas


On stage and backstage