Workshop met concert

Componeren met bouwstenen


Wat?
Workshop componeren en muziek maken, en daarna naar een concert door een beroemd orkest of ensemble. Bij een aantal workshops wordt de compositie die de leerlingen hebben gemaakt voor aanvang van het concert in de Spiegelzaal gepresenteerd.

Wanneer?
Een overzicht van de data en bijbehorende programma’s staat hieronder.

Hoe laat?
Het gehele programma duurt van 14.00 tot ongeveer 22.30 uur.

Waar?
De workshop vindt plaats in de Koorzaal en het concert in de Grote of de Kleine Zaal. De groep dineert op eigen gelegenheid, tussen de workshop en het concert, buiten Het Concertgebouw.

Wie?
De workshops worden gegeven door een ervaren workshopleider. De workshopleider werkt hierbij regelmatig samen met één of meer musici uit het orkest dat die avond het concert verzorgt.

Kosten?
€ 20,- per leerling of begeleider, inclusief toegang tot het concert en drankjes vooraf en in de pauze.

Hoeveel begeleiders?
Eén begeleider per 15 leerlingen.

Dit project is speciaal ontwikkeld om leerlingen van de bovenbouw inzicht te geven in hoe een muziekstuk is opgebouwd en te laten ervaren hoe je met de bouwstenen uit zo’n muziekstuk zelf een compositie kunt maken. Door deze verdieping zullen de leerlingen het bijwonen van het concert heel anders ervaren.

Tijdens de workshop maken de leerlingen kennis met de werken van het concert waar zij naartoe gaan. Zij gaan aan de slag met bouwstenen uit (een van) die werken om zelf composities te maken. Gedurende de middag maken de leerlingen meerdere composities, die zij aan elkaar voorspelen. Uiteindelijk worden alle verschillende composities (delen) tot een stuk (werk) samengevoegd, waarvan een geluidsopname wordt gemaakt.
De workshop wordt afgesloten met een kringgesprek, hierin wordt de middag geëvalueerd en worden de leerlingen in praktische zin voorbereid op het concertbezoek.

Deze workshop is geschikt voor zowel muziekleerlingen, als CKV-leerlingen. Het is geen voorwaarde dat leerlingen (of begeleiders) een instrument bespelen. We hebben een uitgebreid instrumentarium, waaronder marimba, vibrafoon, elektrische gitaar en diverse slagwerkinstrumenten. En de vleugel waar vele pianisten tijdens concerten op gespeeld hebben.
Leerlingen die wel zelf een instrument bespelen moedigen wij aan dit mee te brengen, dit heeft een grote meerwaarde.

Tijdens de pauze tussen de workshop en het concert, kunnen de instrumenten van de leerlingen veilig in Het Concertgebouw blijven. En zijn de leerlingen vrij om ergens te gaan eten. Tot slot gaan we gezamenlijk naar het concert.

Bekijk de speciaal geselecteerde concerten voor Workshop met concert:

Overzicht concerten

 

De composities die zijn gemaakt tijdens Workshop met concert kun je via de pagina hieronder beluisteren.