Workshop met lunchconcert

Zelf experimenteren met componeren


Wat?
Een muziekworkshop waarin de leerlingen zelf muziek bedenken en aan elkaar voorspelen. Gevolgd door een kennismaking met de musici van het Lunchconcert, waarbij volop gelegenheid is om vragen te stellen. Tot slot wonen de leerlingen het lunchconcert bij en wordt er afgesloten met een nagesprek.

Wanneer?
Op woensdagen:
14 en 28 okt 2020 (14 ipv 7 oktober) 
18 nov 2020 
2 dec 2020 

13 jan 2021 
3 en 10 feb 2021
3, 10 en 24 mrt 2021
7 en 21 apr 2021
12, 19 en 26 mei 2021

Hoe laat?
Van 9.30 uur tot 13.30 uur. Wij vragen u 10 minuten voor aanvang aanwezig te zijn. 

Pauze?

Tijdens de workshop houden we een pauze van een half uur, waarin de leerlingen de gelegenheid hebben om een zelf meegebrachte lunch te eten. Wij zorgen voor drinken.

Waar?
Koorzaal en Kleine of Grote Zaal, afhankelijk van waar het Lunchconcert plaatsvindt.

Wie?
Een van onze workshopleiders, musici van het Lunchconcert.
Kijk voor de concertagenda op concertgebouw.nl/lunchconcert (vanaf eind augustus 2020).

Voorbereiding?
Er is geen voorbereiding nodig.

Kosten?
€ 10 per deelnemer (leerling of begeleider).

Hoeveel leerlingen en begeleiders?
Maximaal 30 en minimaal 20 leerlingen. Per 10 leerlingen 1 begeleider.

Dit project is speciaal ontwikkeld om leerlingen van de onderbouw kennis te laten maken met Het Concertgebouw en te laten ervaren hoe het is om samen muziek te bedenken en te maken.

Tijdens de workshop gaan de leerlingen met elkaar aan de slag met ritmes en melodieën om op die manier zelf muziek te bedenken, te experimenteren met componeren. We hebben hiervoor een uitgebreid instrumentarium, waaronder een marimba, een vibrafoon, een elektrische gitaar en diverse slagwerkinstrumenten. En uiteraard de vleugel waar vele pianisten tijdens concerten op gespeeld hebben. Leerlingen die zelf een instrument spelen moedigen wij aan dit mee te brengen, het is geen voorwaarde dat leerlingen een instrument bespelen, maar het heeft wel een meerwaarde voor de leerling die een instrument bespeelt om dit mee te brengen.

Om alvast kennis te maken met de musici van het lunchconcert gaan de leerlingen naar de Kleine Zaal waar de musici aan het repeteren zijn. Zij zien een stukje van de repetitie en kunnen volop vragen stellen. Als het lunchconcert in de Grote Zaal is komt een van de musici van het orkest naar de workshop om kennis te maken met de leerlingen en vragen te beantwoorden.

De leerlingen nemen in de zaal plaats, voordat het reguliere publiek voor het Lunchconcert binnenkomt. Hierdoor kunnen wij zorgen dat de leerlingen goede plaatsen hebben en de groep bij elkaar blijft. Het betekent wel dat de leerlingen iets langer moeten wachten voordat het concert begint. Het Lunchconcert duurt ongeveer een half uur.

Na het concert is er een kort nagesprek in de workshopruimte waar de leerlingen om een reactie gevraagd wordt.

---

Het Concertgebouw houdt de ontwikkelingen rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten. We zullen ons uiterste best doen om dit project in de oorspronkelijke vorm te laten plaatsvinden. Indien het nodig is het project in een later stadium aan te passen aan de dan geldende maatregelen, zullen wij hierover tijdig informatie sturen.