On stage and backstage

Een kijkje achter de schermen van gebouw en orkest


Wat?
Een inleiding met een meet & greet met een musicus van het Koninklijk Concertgebouworkest, het bijwonen van een besloten repetitie van het Concertgebouworkest in de Grote Zaal en tot slot een rondleiding door Het Concertgebouw.

Wanneer?

U kunt kiezen uit meerdere data, kijk hiervoor in het overzicht hieronder.

 

Hoe laat?
Van 09:30 tot 12:00 uur of van 11:30 tot 14:00 uur.
Wij vragen u 10 minuten voor aanvang aanwezig te zijn.

Pauze?
In het programma is een pauze van een kwartier, de leerlingen krijgen iets te drinken. Er is geen gelegenheid om te eten.

Waar?
Dirigentenfoyer, podium Grote Zaal en achter de schermen van Het Concertgebouw.

 

Wie?
Marko Kassenaar, kunsteducator
Peter Biloen, dirigent
Musicus van het Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest
Rondleiders

Voorbereiding?
Een korte documentaire die hieronder op de website staat.

Kosten?
€7 per deelnemer (leerling of begeleider/docent)

Hoeveel leerlingen en aantal begeleiders?
Maximaal 45 en minimaal 20 leerlingen. Per 15 leerlingen is 1 begeleider noodzakelijk, met een minimum van 2 begeleiders per groep.

Bij On stage and backstage krijgen de leerlingen een kijkje achter de schermen. Tijdens de inleiding maken ze kennis met een orkestlid en leren over het functioneren van het orkest. Hoe is het om beroepsmusicus te zijn en op dit niveau te werken? Hoe lang duurt het om een nieuw programma in te studeren? Wat doet een dirigent? Welke instrumenten worden in een symfonieorkest bespeeld? En er is veel ruimte voor de vragen van de leerlingen zelf.

Het bijwonen van de besloten repetitie is alleen mogelijk door de samenwerking met het Concertgebouworkest. Normaal gesproken wordt niemand toegelaten tijdens de repetitie in de Grote Zaal. De musici werken in uiterste concentratie en mogen daarbij niet gestoord worden. Wij mogen via het podium de repetitie in sluipen en achter de musici plaatsnemen. Het is uniek om het orkest op deze manier aan het werk te zien.

Tijdens de rondleiding krijgen de leerlingen niet alleen een kijkje achter de schermen, zij leren ook over het de geschiedenis van Het Concertgebouw en welke faciliteiten er nodig zijn om een concert te laten plaatsvinden.

Bekijk hier het overzicht van de programma’s per datum. Tijdens de repetitie wordt een deel van het door u gekozen programma gerepeteerd.

Overzicht programma's

---

Het Concertgebouw houdt de ontwikkelingen rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten. We zullen ons uiterste best doen om dit project in de oorspronkelijke vorm te laten plaatsvinden. Indien het nodig is het project in een later stadium aan te passen aan de dan geldende maatregelen, zullen wij hierover tijdig informatie sturen.


Documentaire

Bekijk de documentaire als voorbereiding op het bezoek aan Het Concertgebouw. 

 © Mals Media - Anna Jordans en Florian Koch

 

Extra

Het programma De Kennis van Nu heeft een speciale aflevering gemaakt over akoestiek (onder andere die van Het Concertgebouw) en over dirigeren (uitzending deels opgenomen in Het Concertgebouw).
Bekijk de afleveringen via onderstaande links:

Bekijk voor een extra kijkje achter de schermen (een aantal van) onderstaande afleveringen: